Блог

Блог

Знаете ли, че Боян Слат най-младият тогава носител на наградата United Nations Champions of the Earth още 18-годишен е изобретил платформа, която да почисти Тихия океан. Той вярва, че Голямото тихоокеанско сметище, което е три пъти по-голямо от територията на Франция може да се почисти само за 5 години. В същото време все по-популярна става и употребата на биоразградими продукти, което гарантира опазването на цялата природа. На нашия сайт www.EcoCode.bg ще намерите екологични съдове, които са 100 % безопасни за Вас и за околната среда.

 

Знаете ли, че хартиените сламки са патентовани още през 1888 г.

Няколко години преди това, в горещ летен ден, производителят на хартия за цигари Марвин Стоун забелязал, че сламката в коктейла му с бърбън и мента се разпада (по това време за сламки били използвани стръкчета ръж). Мистър Стоун решил, че може да се направи нещо по-добро и затова увил хартия около молива си, залепил я и вече имал първата хартиена сламка. Патентова я през 1888 г., а през 1890 г. вече я произвежда масово. През 20 век обаче пластмасовите сламки набират популярност и изместват хартиените. През 21 век обаче, пластмасовите сламки стават част от глобалния проблем със замърсяването с пластмаса. Затова днес все повече се използват биоразградими сламки от възобновяеми източници, които запазват удобството на еднократната употреба без да се вреди на околната среда.
На нашия сайт www.EcoCode.bg ще намерите екологични биоразградими сламки подходящи за всякакви напитки, включително и за такива като на Мистър Стоун.